La reforma de la Llei Orgànica 1/2015, de 30 de març, que modifica la LO 10/1995, de 23 de novembre, del Codi Penal, (en endavant CP)va obrir un camí esperançador pel que fa a la protecció dels drets dels animals; no obstant això, també s’obren altres vies, al seu torn polèmiques, les quals apunten a que la nova redacció del CP 2015 és insuficient respecte a la protecció dels drets dels animals. Com a reforma de Llei, és important valorar i analitzar per quin camí ha optat el legislador en la nova redacció; no oblidem que aquesta reforma és certament rellevant ja que està en joc la protecció dels drets dels animals, cal analitzar doncs, si ens trobem al davant d’una redacció que aposta de veritat pels drets dels animals o bé si el legislador s’ha deixat en el calaix algunes iniciatives importants que caldrà exposar.
Fins a la reforma penal que va entrar en vigor l’any 2004, el Dret Penal s’havia mantingut pràcticament al marge de la protecció dels animals. Podem entendre que en la societat actual existeix un tipus d’especisme que s’ha d’eradicar, tanmateix una altra manera en la qual el llenguatge manipula essencialment la consideració moral dels altres animals és mitjançant la cosificació, doncs a través del llenguatge convertim els animals en coses, en "alguna cosa" en comptes ”d’algun ésser viu”.
En aquest sentit cal prendre atenció a la reforma que proposa el Congrés dels diputats per reformar el Codi Civil (en endavant CC)i eliminar la 'cosificació' jurídica dels animals i que aquests, com a éssers vius, siguin considerats subjectes de dret. Es tracta d'un text que es va prendre a mitjans del 2016 i va comptar amb el vot unànime de tots els grups, encara que alguns partits van retreure que no s'integressin en aquestes mesures a tots els animals, com, per exemple, als bous.
Altrament estaria previst debatre la regulació de la guarda i custòdia de l'animal per part de tercers, incloent les despeses que pot suposar la manutenció de l’animal, al seu torn la possibilitat que qui trobi a un animal abandonat es pugui quedar amb ell temporalment si hi ha recel de possible maltractament o bé quina serà la destinació de l'animal en cas de mort del seu amo.
Afortunadament d’aquí molt poc els animals deixaran de ser considerats 'coses' i passaran a ser "éssers vius dotats de sensibilitat". Així ho ha decidit el Congrés dels Diputats, que ha aprovat una proposició de llei que modificarà tres normes (el CC, la Llei Hipotecària i la Llei d'enjudiciament civil) per dotar els animals d'un estatut jurídic diferent a la dels béns materials. La proposta, impulsada per Unides Podem i PSOE, ha comptat amb el suport de la gran majoria de grups parlamentaris de la Cambra, a excepció dels 52 diputats de Vox, que han votat en contra.
D'aquesta manera, busquen acabar amb la cosificació dels animals dins de l'actual regulació de béns dell CC, que els dota de l´estatut jurídic de coses i, en concret, de "béns mobles". A més, intentarà donar resposta a altres qüestions jurídiques com la custòdia d'animals de companyia en casos de divorci, declarar-los com a "inembargables" o impedir que s'estengui la hipoteca als animals col·locats o destinats a una finca dedicada a l'explotació ramadera, industrial o d'esbarjo.
Els animals no són béns mobles, no són coses, són éssers vius.-
Alejandro Antón Parron
Advocat & Criminòleg
"Cualquiera que esté acostumbrado a menospreciar la vida de cualquier ser viviente está en peligro de menospreciar también la vida humana",
Albert Schweitzer, premio Nobel de la Paz 1952.
Llegará un día en que los hombres como yo, verán el asesinato de un animal como ahora ven el de un hombre.
Leonardo da Vinci.-